June 4, 2016

facebook comments ...



To facebook υπήρξε το πρώτο ευρέως διαδεδομένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που τα προηγούμενα χρόνια κατέγραψε εκρηκτική άνθηση. Αυτό φανερώνει πως οι υπολογιστές που μέχρι πρόσφατα ήταν κυρίως απαραίτητα  εργαλεία κυρίως στον επαγγελματικό τομέα, έγιναν μέσω της ανάπτυξης του ιντερνετ και μέσα κοινωνικής  διεπαφής και ψυχαγωγίας.

Πλεονεκτήματα:
Η εκρηκτική ανάπτυξη του facebook, ουσιαστικά βασίστηκε στο γεγονός ότι κάλυψε ένα κενό που υπήρχε ως  προς το να μοιράζεται κανείς προσωπικές στιγμές με άτομα του κοινωνικού του περίγηρου, ανεξάρτητα από  το που αυτά βρίσκονται. Για παράδειγμα κάποιος που έκανε ένα όμορφο ταξίδι μπορούσε να μοιραστεί  την εμπειρία του δημοσιεύοντας φωτογραφίες. Συνοπτικά μερικά από τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

  • άνθρωποι μοιράζονται έμμεσα εμπειρίες με αγαπημένα τους πρόσωπα
  • ευκαιρία για νέες γνωριμίες με ανθρώπους με κοινά ενδαφένοντα ή στόχους

Μειονεκτήματα:
Δυστυχώς το facebook έχει και αρκετά αρνητικά στοιχεία:

  • Προσωπικά δεδομένα: Αν ο χρήστης δεν είνα ιδιαίτερα προσεκτικός με το θέμα του privacy, τα στοιχεία του & οι ενέργεις του μπορεί να γίνουν ορατά σε όλους. Είναι π.χ. κοινός τόπος ότι πολλές εταιρίες μπορεί πριν να προσλάβοουν εργαζόμενους να εξετάζουν για στοιχεία του στο facebook. Για πολύ κόσμο το facebook είναι ο ορισμός του 1984 του Οργουελ ...
  • Τα δεδομένα ενός χρήστη, τα likes & γενικά όλες οι ενέργεις του χρησιμοποιούνται από το facebook  για να φτιαχτεί ένα προφίλ. Το προφίλ αυτό χρησιμοποιείται για να εμφανίζονται διαφημίσεις στο χρήστη  με βάση τα ενδιαφέροντα του, κτλ. ουσιαστικά δηλαδή τα στοιχεία του <<πουλούνται>> για διαφημιστικούς  σκοπους.
  • Υπάρχει ο κίνδυνος εθισμού. Πολλοί χρήστες ιδιαίτερα μικρότερης ηλικίας, φτάνουν στο σημείο να περιορίζουν έντονα την πραγματική κοινωνική τους ζωη και να τη βιώνουν πλέον μέσα από το facebook.
  • Σύμφωνα με μελέτες 1 στα 5 διαζύγια στην Αμερική οφείλεται στο facebook! 



No comments:

Post a Comment